آزمون آیلتس (IELTS) یکی از معتبرترین آزمونهای جهان است که در اکثر کشورها و دانشگاهها قابل استفاده است. این آزمون در بیش از ۲۷۰ مرکز امتحانی در نزدیک به ۱۱۰ کشور دنیا برگزار میشود. با کسب حداقل نمره، متناسب با اهدافتان میتوانید نسبت به مهاجرت تحصیلی یا کاری اقدام کنید. این آزمون توسط دانشگاه کمبریج انگلستان، شورای فرهنگی بریتانیا و مرکز آیلتس استرالیا برگزار میشود. پیش از هر چیزی بهتر است بدانید که آیلتس تنها یک مدرک نیست! آیلتس یک آزمون تعیین سطح بینالمللی زبان انگلیسی با نام کامل International English Language Testing System است که به اختصار IELTS نامیده میشود. این آزمون سطح مهارتهای مختلف زبان انگلیسی متقاضیان را مورد سنجش قرار میدهد. هر چه نمره کسب شده در این آزمون بالاتر باشد، شانس دریافت پذیرش شغلی یا تحصیلی از موسسات معتبر کشورهای توسعه یافته نیز بیشتر خواهد شد. لازمه کسب نمره بالا در آژمون آیلتس این است که با فرآیند آزمون به خوبی آشنایی داشته باشید و از قبل، آمادگی لازم را کسب کرده باشید.
انواع آزمون آیلتس
آزمون آیلتس بر اساس کاربردها و شیوه برگزاری، به ۴ دسته تقسیم میشود:
- آیلتس جنرال:
آزمون آیلتس جنرال، معلومات داوطلبان در بستر اجتماعی، مورد سنجش قرار میگیرد. آزمون General Training برای متقاضیانی مناسب است که بهمنظور گذراندن دورههای کوتاه مدت کاری و یا دست یافتن به فرصتهای شغلی یا مهاجرت قصد سفر به کشورهای انگلیسی زبان را دارند. سوالهای این آزمون، حول مباحث عمومی مطرح شده است و با تمرین و تسلط متوسط میتوان به راحتی به سوالات آن پاسخ داد.
- آیلتس آکادمیک:
آزمون آیلتس آکادمیک برای کسانی طراحی شده است که قصد دارند تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی و بالاتر در یک دانشگاه انگلیسی زبان ادامه دهند و یا فعالیت در فضاهای آموزشی به کشورهای انگلیسی زبان مهاجرت کنند، باید سراغ این آزمون بروند. در آیلتس آکادمیک، سوالها تخصصیتر هستند.
- آیلتس UKVI:
این آزمون ویژه متقاضیان مهاجرت به انگلستان یا ادامه تحصیل در این کشور میباشد. محتوای کلی این آزمون، مشابه با آزمون آیلتس آکادمیک است اما شرایط برگزاری آنها متفاوت بوده و نظارت بیشتری بر انجام آزمون صورت میگیرد. قوانین برگزاری آن سختگیرانهتر هستند و به همین دلیل، نتایج آن اعتبار بالاتری دارند. شایان ذکر است مدرک آزمون IELTS UKVI علاوه بر انگلستان، در کلیه مقاصد مهاجرتی و تحصیلی دنیا معتبر است.
- آیلتس لایف اسکیلز(Skills Life):
آزمون آیلتس لایف اسکیلز (IELTS Life Skills) مخصوص داوطلبانی میباشد که قصد مهاجرت و دریافت اقامت انگلستان را دارند و در عین حال به دنبال آزمونی به مراتب سادهتر از آیلتس هستند. همانطور که از اسم این آزمون مشخص است، سوالها و موضوع بحثها در این آزمون، بیشتر حول محور مسائل روزمره و شخصی است.
هزینه آزمون آیلتس
هزینههای آزمون آیلتس بین ۱۸۰ تا ۲۵۰ دلار آمریکا متغیر است. دلیل نرخ متفاوت این آزمون، این است که کشورها و مراکز مختلفی آن را برگزار میکنند و به همین دلیل، هر مرکز ممکن است بنا به شرایط و شیوه برگزاری آزمون، هزینههای متفاوتی از افراد دریافت کند.
سیستم نمره دهی در آزمون آیلتس
سیستم سنجش نمرات آزمون آیلتس در بازهی ۰ تا ۹ قرار دارد، یعنی نمره کل آزمون شما فقط در این بازه مشخص میشود. نمره ۰ به معنای عدم تسلط به انگلیسی و نمره ۹ به معنای تسلط به آن در حد زبان مادری است. این آزمون ۴ بخش اصلی دارد (لیسنینگ، رایتینگ، اسپیکینگ، ریدینگ) که نمره هر بخش نیز از ۰ تا ۹ تعیین خواهد شد. نمره نهایی زبانآموزان، میانگین نمرهای است که در هر یک از بخشهای ذکر شده به دست آورده است. هیچ نمرهای در این آزمون به معنای رد یا قبولی نیست؛ هر نمره، سطح مهارت شما را نشان میدهد. شرط حداقل نمره آزمون، باتوجه به هدف شما (دانشگاه، موسسه، کار و…) تعیین میشود. به طور کلی با توجه به میانگین زبانآموزان میتوان گفت نمره ی ۵، نمره متوسط و نمره ۶ به بالا، نمرهی خوب تلقی میشود.
مدت اعتبار نتایج مدرک آیلتس
از زمانی که نتیجه آزمون آیلتس را دریافت میکنید، تا ۲ سال امکان استفاده از نتایج آن را خواهید داشت. به این معنا که تا ۲ سال پس از شرکت در آزمون، میتوانید کارنامهی آن را برای موسسات و دانشگاههای مختلف ارسال کنید و پذیرش بگیرید. البته در صورتی که از نتایج آزمون راضی نباشید، میتوانید به آن اعتراض کنید و اگر اعتراض شما نیز نتیجهای نداشت، امکان شرکت مجدد در آزمون برایتان فراهم است.
آزمون آیلتس شامل چه بخشهایی است؟
امتحان آیلتس در چهار مهارت مختلف شرکتکنندگان را مورد ارزیابی قرار میدهد که این مهارتها به ترتیب برگزاری در آزمون شامل Listening (شنیداری)، Reading (خواندن)، Writing (نوشتاری) هستند. بخش Speaking آیلتس با توجه به زمان برگزاری آزمون یک هفته قبل از آزمون و گاها بعد از آزمون برگزار میشود.
بخش لیسنینگ آزمون آیلتس – Listening
- مدت برگزاری: ۳۰ دقیقه (نیم ساعت)
- تعداد سوالات: چهل سوال در چهار بخش
- فایل این بخش فقط یکبار برای شرکت کنندگان پخش میشود.
- پیش از شروع پخش فرصت چک کردن سوالات را خواهید داشت.
- جواب سوالات لیسنینگ آیلتس میبایست در دفترچه پاسخنامه درج گردد.
بخش اول و دوم آزمون:
این بخش شامل موضوعات اجتماعی بوده و مکالماتی بین افراد را مورد بررسی قرار میدهد.
بخش سوم و چهارم:
در این بخش موضوعات دانشگاهی مورد بررسی قرار میگیرند. یک مکالمهی بین چهار نفر و یک کنفرانس تشکیل دهنده این بخشها هستند.
بخش ریدینگ آزمون آیلتس – Reading
- مدت برگزاری: ۶۰ دقیقه برای ۴۰ سوال
- در این بخش شرکتکنندگان میبایست به سوالات مربوط به سه متن که در مجموع بین ۲۰۰۰ تا ۲۷۰۰ کلمه دارند پس از مطالعه پاسخگو باشند.
- این بخش بر خلاف بخش شنیداری شامل زمان اضافهای برای انتقال جوابها از دفترچه سوالات به پاسخنامه نمی شود.
- متونی که در این بخش برای شرکت کنندگان مورد استفاده قرار گرفتهاند از کتابها، مجلات و جزوات عمومی انتخاب شدهاند و لزوما برای خواننده متخصص نیستند.
- بخش اول آزمون ریدینگ آیلتس: این بخش پیرامون فعالیتهای روزمره اجتماعی است.
- بخش دوم آزمون شنیداری آیلتس: این بخش پیرامون جزوات آموزشی و نیازهای رفاهی است که برای شرکت کنندگان انتخاب شده است.
- بخش سوم آزمون شنیداری آیلتس: این بخش متشکل از یک متن بلند با موضوعی عمومی است.
بخش ریدینگ آزمون آکادمیک آیلتس – Reading Academic
مدت برگزاری : ۶۰ دقیقه (یک ساعت)
- تعداد سوالات: ۴۰ سوال
- در این بخش دفترچه ی سوال شامل سه متن است که در مجموع بین ۲۰۰۰ تا ۲۷۰۰ کلمه را در خود گنجانده است.
- در این بخش برخلاف امتحان شنیداری شما وقت اضافهای برای جابهجایی سوالات از دفترچه سوالات به پاسخنامه نخواهید داشت.
- متونی که در این بخش برای شرکت کنندگان مورد استفاده قرار گرفتهاند از کتابها، مجلات و جزوات عمومی انتخاب شدهاند و لزوما برای خوانندهی متخصص نیستند.
- در بخش دوم این امتحان برای شرکت کنندگان یک متن علمی انتخاب شده است.
- در بخش سوم این امتحان یک متن علمی و یا استدلالی برای شرکتکننده انتخاب شده است، در صورتی که این متن حاوی کلمات تخصصی باشد واژه نامهای کوتاه همراه آن خواهد بود.
بخش رایتینگ آزمون آیلتس (Writing)
آیلتس جنرال
- مدت برگزاری ۶۰ دقیقه (یک ساعت)
- در بخش رایتینگ آیلتس شما به عنوان شرکت کننده در آزمون با دو موضوع روبرو خواهید شد که میبایست درباره این موضوعات انشا بنویسید.
- موضوع اول (Task 1): در این بخش از شما خواسته خواهد شد تا در متنی که حداقل از ۱۵۰ کلمه تشکیل شده است مشکلی فرضی را شرح دهید.
- در نظر داشته باشید در صورتی که تعداد کلمات استفاده شده در این متن کمتر از حداقل خواسته شده باشد شما نمره از دست خواهید داد.
(پیشنهاد میشود با توجه به تجربهی به دست آمده در این بخش از سوالات حداکثر ۲۰ دقیقه از زمان خود را به این بخش اختصاص دهید)
- برای نوشتن این نامه میتوانید به یکی از چهار موضوع زیر رجوع کنید و از آنها جهت سهولت در جوابگویی استفاده کنید.
- Complaint / Request of information letter شکایت نامه / نامه درخواست اطلاعات
- Job application letter نامه درخواست کار
- Formal business letter نامه رسمی اداری
- Personal letter نامه شخصی
موضوع دوم (Task 2): در بخش دوم این امتحان شما باید نظر موافق و یا مخالف خود را پیرامون موضوعی بیان کنید، در نظر داشته باشید که این بخش میبایست حداقل شامل ۲۵۰ کلمه باشد در صورتی که از حد مجاز کلمات کمتری را استفاده کرد باشید به نسبت نمره از دست خواهید داد. با توجه به زمان کلی شما پیشنهاد میشود ۴۰ دقیقه از زمان خود را به این بخش از آزمون رایتینگ آیلتس اختصاص دهید.
بخش مکالمه آیلتس (Speaking)
بخش اسپیکینگ آزمون آیلتس شامل یک مصاحبهی رودررو با مصاحبه کنندهی رسمی آیلتس است.
مدت آزمون: ۱۱ تا ۱۴ دقیقه
این قسمت از امتحان شامل سه بخش است:
بخش اول
در اولین بخش امتحان متقاضی میبایست به سوالاتی عمومی و شخصی درباره محل زندگی، وضعیت کاری، وضعیت خانوادگی و علایق خود پاسخ دهد.
بخش دوم
در این بخش موضوعی از طرف ممتحن آیلتس برای شما انتخاب میشود و شما یک دقیقه فرصت خواهید داشت تا درباره این موضوع فکر کرده و نتبرداری کنید و دو دقیقه درباره آن صحبت کنید و سپس به یک یا دو سوال دربارهی آن پاسخ دهید.
در این بخش لازم نیست شما به تمامی سوالات روی کارت پاسخ دهید ولی این موضوع اهمیت دارد که در دو دقیقه صحبت خود پاسخگوی این سوالات باشید.
بخش سوم
در بخش سوم امتحان مکالمه آیلتس شما میبایست به مدت ۴ الی ۵ دقیقه با مصاحبه کننده مکالمهای را برقرار کنید، در نظر داشته باشید که موضوع صحبت شما در این بخش همان موضوعی خواهد بود که در بخش دوم درباره آن صحبت کردهاید.
اینفوگرافیک سطح بندی نمرات آزمون آیلتس
در اینفوگرافیک زیر میتوانید هر نمره و تفسیر کلی هر نمره را مشاهده نمایید.
منابع آزمون IELTS چیست؟
- کتابهای Mindset For IELTS از انتشارات کمبریج
- کتاب Oxford Word Skills
- کتاب Kaplan IELTS 2009-2010
- کتاب Listening for IELTS
- کتاب The Official Cambridge Guide to IELTS
- کتاب های آیلتس کمبریج ۱ تا ۱۰
- کتاب Oxford Word Skills-Idioms and Phrasal verbs
- کتاب Get ready for IELTS Listening
- کتاب New insight into IELTS
- کتاب جذاب Essential Grammar in Use
- کتاب Get Ready for IELTS Speaking
- کتاب Essential Words for the IELTS
- کتاب Complete IELTS Bands
- کتاب Objective IELTS Intermediate
- کتاب Objective IELTS Advanced